logo

Vis en Water

 1. Op 28 mei 1932 werd het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht. Nu, bijna 90 jaar later, wordt er weer een gat gemaakt. Met de aanleg van een zogeheten coupure door de Afsluitdijk zijn de werkzaamheden voor de aanleg van de Vismigratierivier bij Kornwerderzand officieel van start gegaan. De komende vier jaar wordt dwars door de Afsluitdijk een bijzondere vispassage aangelegd. Hierdoor kunnen vissen straks weer vrij van Waddenzee naar IJsselmeer én vice versa zwemmen. Allerlei vissoorten kunnen dan weer hun paai- en leefgebieden bereiken, tot in Zwitserland aan toe.
 2. Vanwege het nog altijd grote aantal besmettingen met het coronavirus en de verspreiding van de Britse en andere varianten, wordt de huidige lockdown aangescherpt. Een van de extra maatregelen die het kabinet heeft ingesteld is een avondklok.
 3. Ben jij een trouwe fan van VIS TV en kijk jij oude seizoenen graag nog eens terug? Dan word jij de komende weken doordeweeks op je wenken bediend.
 4. Precies twee jaar geleden was het dan zo ver; de Haringvlietsluizen gingen voor het eerst een stukje open. De kier is groots aangekondigd als oplossing voor veel ecologische problemen, maar in hoeverre maakt de opening de verwachtingen waar?
 5. Hoewel de Amerikaanse finesse rigs in ons land aan een sterke opmars bezig zijn, blijft de Ned rig daarbij vaak nog wat onderbelicht. In de nieuwe VISblad TV testen presentatoren Joran Bal en Robert de Wilt juist deze montage daarom in de praktijk.
 6. Ben jij geabonneerd op Hét VISblad en kijk je weer uit naar een verse portie leesvoer? Let dan deze dagen extra goed op de post, want vanaf vandaag wordt het februarinummer thuisbezorgd. De cover verklapt meteen het onderwerp dat dit keer centraal staat in VISblad TV: de Ned rig.
 7. Wil jij snel online een adreswijziging doorgeven of heb je een vraag over een van de vele visdocumenten? Op de website van Sportvisserij Nederland kun je sinds kort ook terecht bij een speciale chatbot met de naam Bruno.
 8. Nadat de Maas in 1273 ter hoogte van Hedikhuizen was afgedamd, bleven stroomafwaarts soms flinke delen van de oude rivierbedding over. Een van deze zogenoemde ‘Oude Maasjes’ is het dertien kilometer lange stuk ter hoogte van Waspik (op de foto rechts), dat al sinds vele jaren volledig in de VISpas staat.
 9. Voor de vierde aflevering van het seizoen zetten de presentatoren van VIS TV hun zinnen op witvis. Licht bepakt struinen ze honderden meters langs de Kromme Rijn bij Utrecht en laten ze hun dobbers en brood meedrijven op de stroming.
 10. Ondanks hun rijke visserijgeschiedenis eten Nederlanders in vergelijking met de omliggende landen opvallend weinig vis. Zeevis belandt zelden op het bord, laat staan vis van het zoete water. Daar wil journalist en hobbyvisser Jacques Hermus met zijn boek BEET! verandering in brengen.
 11. De zwartooglipvis lijkt bezig aan een opmars langs de Nederlandse kust. De laatste jaren wordt deze kleurrijke vissoort steeds vaker als bijvangst gemeld door sportvissers.
 12. Netjes en respectvol omgaan met je vangst hoort vanzelfsprekend te zijn voor sportvissers, want elke vis is het waard om weer gezond te worden teruggezet. Vanuit diezelfde gedachte startte een groepje Amerikaanse en Canadese sportvissers onlangs het initiatief Keep Fish Wet.
 13. Hoewel in de media regelmatig berichten opduiken dat de palingstand zich zou herstellen, is niets minder waar. Recente cijfers van de Internationale Raad voor Onderzoek van de Zee (ICES) tonen aan dat de toestand van de aal kritiek blijft en herstel nog zeker tientallen jaren kan gaan duren.
 14. Dankzij de continue samenwerking tussen hengelsportverenigingen, -federaties en Sportvisserij Nederland werd de lijst met VISpaswateren onlangs weer langer. Alle nieuwe wateren vind je terug in de VISplanner app en in de Aanvulling 2021 bij de VISpas 2021.
 15. In de winter lijken de diverse soorten Amerikaanse rivierkreeften soms wel van de aardbodem te zijn verdwenen. Waar je deze exoten als sportvisser van de lente tot en met de herfst vaak talrijk kunt spotten langs de waterkant, kom je ze ’s winters nauwelijks tegen.
 16. Daar waar Fly-Dressing zich – de naam zegt het al – vooral richt op vliegvissers, denkt deze Zweedse firma wel degelijk ook aan de kunstaasvisser. Met de Dobb Daddy hebben ze een weldoordachte streamer voor de spinhengel ontworpen.
 17. De boetebedragen voor 2021 zijn bekend. Een groot aantal bedragen is verhoogd door het OM.
 18. Naast de almaar groeiende hoeveelheid gratis sportviscontent biedt het internet ook steeds meer (deels) betaalde sportviskanalen. Daar betaal je meestal eenmalig een bedrag of sluit je een abonnement af voor een periode, waarna je onbegrensd van alle artikelen, foto’s, video’s en andere content kunt genieten. De voorbeelden hieronder staan stuk voor stuk garant voor eindeloos kijkplezier.
 19. Tijdens een kletsnatte sessie op snoekbaars aan de Gelderse IJssel ving Dennis Dang in december 2020 een houting van maar liefst 55 centimeter: een officieel nieuw Nederlands record. Met deze vangst bezorgde hij zichzelf vlák voor de feestdagen een prachtig kerstcadeau.
 20. Ook vissen verdwalen weleens en moeten dan een handje worden geholpen, zoals in december met twee ‘vreemdelingen’ uit het zoute water. Bij Ouddorp spoelde een levende blauwe haai aan op het strand, terwijl in een haven bij Texel een maanvis werd aangetroffen.